Giba-Glass o noua imagine
7 septembrie 2015
Show all

Feronerie termopan – tipuri de feronerie si cum se intretine

FERONERIE TERMOPAN

Feroneria de calitate este extrem de importanta in cazul termopanelor. Se mai spune ca reprezinta partea ‘’ vie’’ a ferestrelor din termopan. Si asta pentru ca garanteaza o inchidere si deschidere in parametrii optimi. O feronerie de buna calitate face ca o fereastra sa poata fi manevrata mult mai usor, chiar si de catre copii. In plus, feroneria ajuta tamplaria de termopan sa pastreze caldura. Aerul cald nu se va pierde iarna si nu va intra in incapere vara.

Feroneria de buna calitate garanteaza o rezistenta sporita la cele mai importante stricaciuni care pot aparea la un termopan: lasare, gripare sau chiar exploatare. De asemenea, feroneria de buna calitate trebuie sa blocheze rabatarea, daca geamul este inchis.

Feroneria contribuie de asemenea la o izolare fonica corespunzatoare si protejeaza de capriciile naturii, dar si de efractii. Daca va doriti o feronerie de calitate, trebuie sa tineti cont de anumite aspecte:

 • O feronerie de calitate are un pret mai ridicat si se gaseste la producatorii mai cunoscuti;
 • Nu trebuie sa scartaie separator, ca urmare a montarii gresite;
 • Sa fie tratata corespunzator si deci  sa nu aiba pete de rugina si coroziune;
 • Trebuie sa fie stabila, astfel incat sa inlantuie intr-un mod solid toate elementele constructive;
 • Este important sa aiba sisteme de aerisire partial, cu ajutorul carora sa se poate preveni condensul.

Se crede ca elementele de freonerie sunt mai importante intr-o mai mare masura decat tamplaria in sine, atunci cand vine vorba de izolarea termica. Si asta pentru ca asigura functionalitatea elementelor de tamplarie. Balamalele sustin greutatea canatului si inlesnesc reglajul ferestrei. De asemenea, desi este o varianta mai ieftina, este de preferat sa nu optati pentru o clanta de plastic deoarece  se poate rupe foarte repede.

Freoneria rezistenta la efractie este echipata cu sistem de inchidere tip ciuperca. Broastele pentru usi termopan sunt echipate cu broasca monopunct,

Pentru ca freoneria sa se pastreze in buna stare de utilizare, este necesar sa se tina cont de anumite sfaturi:

 • Ungeti periodic elementele de inchidere si cele culisante;
 • Utilizati numai uleiuri neacide si nerasinoase;
 • Probati periodic elementele importante pentru siguranta. Astfel, la nevoie, le puteti intari pe cele care au nevoie, prin insurubare.
 • Daca balamaua de sus de pe rama nu este acoperita cu capac de plastic, puteti verifica daca boltul de prindere al balamalei este infipt corespunzator in balama.

Totusi, sunt anumite operatiuni de intretinere care trebuiesc facute doar de catre tehnicienii care au produs si montat ferestrele. Si anume:

 • Schimbarea pieselor uzate;
 • Demontarea si montarea cercevelelor din balamale;
 • Toata gama de reglaje, in special cele la elementele importante: foarfeci, balamale etc.

Este important de stiut faptul ca freoneria se imparte in mai multe categorii. Si anume:

 • Feronerie geam termopan clasa A– cuprinde toate sistemele de freonerie care sunt fabricate in Germania si Austria, a caror calitate este cunoscuta de toata lumea. Producatorii din aceste tari garanteaza calitatea feroneriei cumparate de la ei, garantand pana la 15.000 de cicluri inchidere /deschidere.

 

 • Feronerie geam termopan clasa B– cuprinde sisteme produse in Turcia, la un pret mic. Din pacate, pretul mic se traduce printr-o calitate indoielnica. Feroneria nu este insa un capitol la care sa poti face economii. Chiar daca avem un profil economic, este important sa folosim o feronerie de calitate superioara, pentru ca astfel fereastra noastra va rezista mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.